Duiding en context
De schippers van de Kameleon, Goudelsje, Alleen op de wereld. Veel volwassenen zijn opgegroeid met deze titels. In het KinderBoekenHuis kunnen zij zich weer even in hun kindertijd wanen, want wij hebben een van de grootste collecties kinder- en jeugdliteratuur van Nederland.
Onze collectie blijft groeien en daarmee de vraag naar duiding en context. Daarom hebben wij studenten Nederlands (BA en MA) uitgenodigd om onze collectie te onderzoeken.
Waarom?
Het is vrij simpel, omdat kinderboeken (zoals alle boeken) een soort barometer van de maatschappij kunnen zijn. Onze oprichtster, Toos Saal-Zuurveen, heeft het kinderboek door de geschiedenis heen gevolgd als een symptoom van maatschappelijke ontwikkelingen. In ons nieuwe beleid zetten we die lijn voort.
Kinderboeken:
- geven perspectieven op opvoeding en de heersende moraal.
- bieden context voor actuele maatschappelijke debatten.
- dragen bij aan de historische analyse van veranderende tendensen in de samenleving.
- ondersteunen onderzoek naar veranderingen in de Nederlandse taal en stijl.
- geven duiding aan de verhoudingen tussen tekst en beeld.
- tonen aan hoe jeugdliteratuur in de tijd verandert.
BoekenLopers als publieksproduct
Om bezoekers op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het onderzoek, ontwikkelden de studenten de BoekenLopers. Dit zijn thematische boekenleggers met uitleg.
Je volgt een route langs een aantal boeken binnen de collectie. In elk boek vind je een boekenlegger met meer context, zoals extra informatie bij de afbeeldingen, citaten of de omslagen van het door studenten onderzochte thema. Zo ontdek je een rode draad in de verzameling van het KinderBoekenHuis.
Zeehelden, nieuwe Nederlanders en meisjesboeken
Was je vroeger verzot op meisjesboeken? Of kreeg je geen genoeg van de heldhaftige avonturen van Michiel de Ruijter? Jeugdboeken uit het verleden bieden een schat aan informatie over onze normen en waarden, cultuur en geschiedenis.
In het KinderBoekenHuis vind je de BoekenLopers: ga zelf eens op onderzoek uit langs de verschillende thema’s!
