Onderwijsproject “Retrolezen”

Wat is Retrolezen?

Retrolezen gaat over vroeger. Welke boeken lazen je ouders en grootouders vroeger toen zij kind waren? Waarover gingen die boeken? Waren ze heel anders dan de boeken die we nu lezen?

Wat is het KinderBoekenHuis?

Het KinderBoekenHuis is gevuld met kinder- en jeugdboeken van vroeger tot nu. Je kunt ze hier lezen, maar ook thuis. Het lijkt een beetje op een bibliotheek, maar het is meer dan dat. Het is een beetje van alles, bibliotheek, museum, leeskamer, knutsel- en werkruimte.

Wat is Retrolezen in het KinderBoekenHuis?

Retrolezen is een lees- en schrijfproject voor leerlingen van basisscholen vanaf de middenbouw en voor studenten van de PABO. Dit project start op school met een gesprek over welke boeken je graag leest.

Dan volgt er een opdracht:

Opdracht

Interview je grootouders en ouders over de kinderboeken die zij lazen toen ze jong waren. Het interview wordt op school besproken. Elke leerling of student maakt een lijst van de genoemde titels. Deze lijst is belangrijk voor de volgende stap, een bezoek aan het KinderBoekenHuis.

In het KinderBoekenHuis gaan de leerlingen in groepjes langs vijf activiteiten:

  1. Het lievelingsboek van je grootouders of ouders opzoeken.
  2. Oude taal. Een vrijwilliger bespreekt een lievelingsboek van éen van de ouders en leest daaruit voor. De voorlezer wordt even stilgezet als studenten of leerlingen een oud woord horen, dat wil zeggen, een woord dat nu niet meer (vaak) gebruikt wordt. 
  3. Sparen toen en nu. Ook in de kindertijd van de grootouders, overgrootouders en ouders probeerden bekende merken het lezen te bevorderen. Het bekende merk Verkade voor koekjes en chocolade bracht rijk geïllustreerde albums uit, maar ook andere grote merken, zoals KLM, Nutricia, Gazelle en De Betuwe gaven boeken uit waarvoor je kon sparen. Meestal spaarde men plakplaatjes die men in de lege albums kon plakken. In het KinderBoekenHuis noemen we dit commerciële boeken. In deze activiteit vergelijken we het sparen van toen met het sparen van nu. 
  4. Gedicht tekenen. Er wordt voorgelezen terwijl toehoorders tekenen wat ze horen. Naar een voorbeeld van een hedendaags boek: Draken met Stekkers van Edward van de Vendel. 
  5. Genieten van boeken. We bekijken prachtige pop-up boeken en prentenboeken die gouden of zilveren penselen hebben verdiend. We genieten van kinderboeken over kunst en van de kunst in kinderboeken.