En de presentatie van het beroemde boek Oorlogswinter van Jan Terlouw in het Gronings

Het KinderBoekenHuis Winsum organiseert in samenwerking met de Historische Vereniging Winsum-Obergum de tentoonstelling ‘Kinderboek, van oorlog naar vrede’. De tentoonstelling vertelt het verhaal van het kinderboek in de Tweede Wereldoorlog, het verzet, de vrijheidsstrijd, de Japanse bezetting en de bevrijding.
Er worden o.a. bijzondere verbindingen van kinderboeken met de oorlogsperiode en de bevrijding in Winsum getoond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte ook het kinderboek niet aan de greep van de Duitse bezetter. Een lijst van verboden boeken werd ingevoerd en ieder boek moest aan regels voldoen. Het kinderboek werd ook ingezet om al op jonge leeftijd zieltjes te winnen voor de nazi-ideologie. Dit is duidelijk terug te zien in het boek Moeder vertel eens wat van Adolf Hitler.
Hoewel het zeker niet zonder gevaar was, werd ook geprobeerd om de Duitse regels te ontduiken en werden kinderboeken ingezet om hulp aan onderduikers te financieren. Een voorbeeld hiervan is het inmiddels vergeten werk Dokter Langpootmug.
Al snel na de bevrijding verschenen de eerste kinderboeken die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hadden en in de volgende decennia werden er nog honderden uitgegeven. In de loop van de tijd veranderde het beeld van de oorlog, van Engelandvaarders en Reis door de nacht tot Oorlogswinter.
Oorlogswinter, geschreven door Jan Terlouw, is onlangs door Martin van Dijken vertaald in het Gronings. Deze Groningse versie zal op de opening van de tentoonstelling (3-5-2025) worden gepresenteerd. Het boek à € 15,- (paperback) is dan ook verkrijgbaar in het KinderBoekenHuis of te bestellen bij: uitgeverij@zolderman.nl.
De Tentoonstelling is gratis toegankelijk.
Het KinderBoekenHuis is geopend op: di, wo, vrij 12.00-16.00 en za 11.00 – 16.00 uur.
Behalve de tentoonstelling worden tal van andere activiteiten rond het thema georganiseerd, zoals lezingen en workshops.